Energiearmoede en een passende oplossing voor gemeenten

Naar schatting hebben 750.000 huishoudens in Nederland moeite om maandelijks hun energierekening te betalen. Onderzoeksorganisatie TNO, initiatiefnemer van het meerjarige Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede, voorziet beleidsmakers en uitvoerders van gerichte kennis over dit thema. Ook is TNO in het kader van dit onderzoek in september 2022 gestart met een halfjaarlijkse enquête in bijna 150 gemeenten. Eerste conclusies zijn: aanpak energiearmoede zit in een stroomversnelling en knelpunten in de uitvoering.

afbeelding-blog-energiearmoede

Belangrijke rol voor gemeente in inclusieve energietransitie

Beleidsmedewerkers van gemeenten spannen zich in om kwetsbare huishoudens te stimuleren met energiebesparende maatregelen. Er zijn aanzienlijk meer (financiële) middelen beschikbaar dan voorheen. Maar in de uitvoering blijken gemeenten tegen obstakels aan te lopen. Gemeentebestuurders en beleidsmedewerkers hebben de uitdaging om zoveel mogelijk inwoners te helpen en om het energiearmoedebeleid goed, veilig en makkelijk uit te voeren. Dat betekent volledige controle op budget en geldstromen.

Cadeaukaart om mensen te helpen met lagere energiekosten

Groupcard komt samen met het Regionaal Energieloket en Duurzaam Bouwloket met een heel passende oplossing voor gemeenten: een cadeaukaart voor specifieke uitkering energiearmoede. Zo zorgen we met elkaar dat inwoners niet in de kou komen te staan.

 

Groupcard neemt veel handelingen van gemeenteambtenaren uit handen en haalt obstakels weg door de energiearmoederegeling voor gemeenten via dit cadeaukaartensysteem uit te voeren. Een hele makkelijke en sympathieke manier om budget te geven voor energiebesparende maatregelen, energiebesparend witgoed en isolatiemateriaal aan de mensen die dit het hardst nodig hebben. Met de Energie Kadokaart kunnen mensen (vaak minima) tot wel € 600 euro per jaar besparen op hun energierekening.

Cadeaukaartensysteem met Open House Inkoop Systeem

Bijzonder aan het cadeaukaartensysteem is dat Groupcard werkt met een OHIS, een Open House Inkoop Systeem. Dat levert een ruim energiezuinig aanbod op van landelijke en juist ook lokale winkels en organisaties en een webshop. Inwoners kunnen hier met de Energie Kadokaart gemakkelijk energiebesparende materialen, zuinig witgoed en isolatiematerialen kopen.

Vier stappen voor het aanvragen van energiearmoederegeling

De samenwerking van Regionaal Energieloket, Duurzaam Bouwloket en Groupcard maakt het mogelijk om de gehele afhandeling van de regeling energiearmoede in vier simpele stappen te organiseren.

 

Stap 1: Groupcard stuurt bewoners in gemeente een uitnodiging voor Energie Kadokaart;
Stap 2: Bewoner voert unieke en veilige code in op pagina voor de gemeente op regionaalenergieloket.nl om de Kadokaart aan te vragen;
Stap 3: Groupcard stuurt bewoners de aangevraagde Energie Kadokaart per post toe;
Stap 4: De Kadokaart voor energiebesparende producten kan in een lokale winkel worden ingewisseld of in de online winkel op regionaalenergieloket.nl.

 

 

Gemeenten besparen energie, tijd en geld met de Kadokaart

De Energie Kadokaart van Groupcard in samenwerking met het Regionaal Energieloket en Duurzaam Bouwloket is een heel efficiënte oplossing voor het afhandelen van de energiearmoederegelingen. Groupcard neemt veel werk en handelingen uit handen, waardoor de gemeente tijd en geld bespaart. Voor relatief weinig uitvoeringsgeld en tijd kan er dus meer energie worden bespaard in je gemeente. Dat is nog eens een passende oplossing die ook zorgt voor verbinding met lokale winkels en organisaties.

Veel gemeenten zetten Kadokaart in voor aanpak energiearmoede

Begin 2022 is voor de eerste keer 150 miljoen euro uitgekeerd aan gemeenten voor de energiearmoederegeling. In juli 2022 is hetzelfde bedrag met eenzelfde verdeling over gemeenten uitgekeerd voor bestrijding van energiearmoede.

 

“Met dit plan kunnen gemeenten hulp bieden aan die huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen. Hiermee kunnen zij direct stappen zetten om in hun huis energie te besparen en daarmee hun energierekening te verlagen.”

 

Kajsa Ollongren, Minister van Defensie

 

De actie Energie Kadokaart biedt gemeenten een makkelijke, snelle en veilige manier om energiearmoede aan te pakken en bewoners te stimuleren huizen te verduurzamen. In 2022 hebben al ruim 30 gemeenten Groupcard geselecteerd als partner om de energiearmoederegeling mee uit te voeren. Door de goede resultaten in de eerste maanden krijgen we aanvragen van steeds meer gemeenten. In 2023 verwachten we ruim 100 gemeenten te mogen helpen met de aanpak energiearmoede.

 

Ook interesse in afhandeling energiearmoede via een cadeaukaart? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met John Keunen of Mark van Bommel.

Gemeenten waar de Energie Kadokaart al werkt

De Energie Kadokaart is een bewezen oplossing. Deze gemeenten laten de specifieke uitkering energiearmoede al afhandelen via het cadeaukaartensysteem van Groupcard in samenwerking met Regionaal Energieloket en Duurzaam Bouwloket: Den Haag, Waalwijk, Hardinxveld-Giessendam, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Almere, Het Hogeland, Westerkwartier, Diemen, Nijmegen, Venlo, Venray, Roermond, Landsmeer, Amstelveen, Molenlanden, Rijswijk, Son en Breugel, Alblasserdam, Roosendaal, Capelle aan den IJssel, Nissewaard, Leiden, Valkenswaard, ‘s-Hertogenbosch, Weststellingwerf, Midden-Delfland, Heusden, Veere en Waterland.