Cadeaubonnensysteem Groupcard en Regionaal Energieloket

Informatie voor ondernemers

1. Welkom

Op deze pagina vind je meer informatie over het cadeaubonnensysteem van Groupcard en Regionaal Energieloket (REL) en hoe je als ondernemer hieraan deel kunt nemen. De informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

2. Achtergrond

Groupcard en REL ondersteunen tientallen gemeenten bij de uitvoering van de
Energiearmoede Regeling en het Nationaal Isolatie Programma met het cadeaubonnensysteem. Met deze regelingen kunnen inwoners een cadeaubon voor energiebesparende maatregelen, energiezuinig witgoed en/of grote isolatiematerialen aanvragen en verzilveren bij een webshop of lokale retailer/bouwmarkt.

3. Werking cadeaubonnensysteem

Hieronder lees je hoe het cadeaubonnensysteem van Groupcard en REL op hoofdlijnen werkt.

 

1: Groupcard geeft in opdracht van gemeenten cadeaubonnen uit aan inwoners.

 

2: Inwoners vragen de cadeaubon aan via de website van REL of zij ontvangen de cadeaubon via een brief van bijvoorbeeld de gemeente, woningcorporatie of andere partij. Op de website van REL ziet de inwoner bij welke webshops en/of lokale bouwmarkten/retailers de cadeaubon inwisselbaar is. REL verzorgt de klantenservice voor alle vragen die inwoners hebben t.a.v. het aanvragen en verzilveren van hun cadeaubon. Vragen die te maken hebben met jouw specifieke bedrijf, specifieke producten van je bedrijf of bestellingen en leveringen, beantwoord je zelf.

 

3: De inwoner koopt bij jou als ondernemer één of meerdere producten en gebruikt de cadeaubon voor (een deel van) de betaling.

 

4: Groupcard registreert automatisch voor elke ondernemer hoeveel cadeaubontegoed er bij de desbetreffende deelnemer is verzilverd.

 

5: Groupcard verzorgt op maandbasis de betaling van het bij jou ingewisselde cadeaubontegoed.

 

*Wanneer inwoners via de website van REL een cadeaubon aanvragen, kunnen zij soms (afhankelijk van de gemeente) kiezen of ze hun cadeaubon digitaal willen ontvangen of fysiek via een brief. Wanneer een inwoner ervoor kiest de cadeaubon digitaal te ontvangen, is deze uitsluitend inwisselbaar bij een webshop. Wanneer de inwoner ervoor kiest de cadeaubon per post te ontvangen, is deze zowel inwisselbaar bij een webshop als bij een lokale bouwmarkt/retailer. Dit onderscheid is aangebracht om de kans op fraude te minimaliseren.

4. Over het cadeaubonnensysteem van Groupcard en REL

Groupcard en REL werken met een Open House Inkoopsysteem (hierna: OHIS) om ondernemers de kans te bieden zich aan te sluiten bij het cadeaubonnensysteem van Groupcard en REL. Wanneer je voor het OHIS bent toegelaten, hebben inwoners van deelnemende gemeenten de mogelijkheid om hun aangevraagde cadeaubon ook bij jou te verzilveren.

 

Toelating tot het OHIS is dus nog geen opdracht en evenmin kun je hieraan rechten of ontvangen opdrachten ontlenen. Het OHIS heeft twee aspecten: het is aan de ene kant een register van opdrachtnemers en aan de andere kant een proces om de vraag (van inwoners/klanten) en het aanbod (van online aanbieders en lokale retailers) bij elkaar te brengen.

 

Je kunt je vanaf 26 juli 2022 17:00 uur inschrijven op het OHIS. De beoogde livedatum van het OHIS is 1 september 2022. Vanaf dat moment kunnen inwoners hun aangevraagde cadeaubon via het OHIS verzilveren. Gedurende de periode september 2022 t/m december 2026 zullen er naar verwachting doorlopend inwoners zijn die een cadeaubon aanvragen om deze vervolgens te verzilveren bij een aangesloten partij van het OHIS.

5. Kies of je wilt deelnemen aan het OHIS als online aanbieder of als lokale bouwmarkt/retailer

De voorwaarden voor lokale retailers en webshops verschillen op enkele logische punten, zoals verzending van goederen en IT-koppelingen. Via onderstaande links vind je de bijbehorende OHIS-documentatie.

 

Vragen?

Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? Vragen over het OHIS kun je mailen naar [email protected]. Groupcard en REL worden voor het vormgeven van het OHIS bijgestaan door ingenieurs- en adviesbureau Cleverland.

Groupcard en REL streven ernaar je vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden.

Kan ik als gemeente aansluiten in het OHIS van Groupcard en REL?
Hoe borgen Groupcard en REL een non-discriminatoir en gelijkwaardige behandeling van deelnemende online aanbieders of lokale retailers aan het OHIS?
Ben ik als onderneming verplicht om niet meer dan 6 ledlampen uit te geven per verzilverde cadeaubon?
Is de productenlijst in bijlage B opgesteld door Groupcard en REL?
Hoe kunnen aanbieders zich profileren op de website van Groupcard en REL?
Kunnen wij als marktpartij ook forecasting verwachten?
Hoeveel marktpartijen gaan er mee doen?
Kunnen jullie in het document ook de waarde van de cadeaubonnen per gemeente vermelden?
Hoe loopt de facturatie?
Kun je een korte en bondige beschrijving geven van de documentatie?

Disclaimer

Hoewel aan alle pagina’s van de Groupcard-website de grootst mogelijke zorg is besteed, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Groupcard aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid die zou kunnen voortvloeien uit de inhoud van de pagina’s van de Groupcard-website of van op de Groupcard-website gepubliceerde documenten.