Bijdragen aan

een betere buurt

Het verhaal achter
(interview met John Keunen)

Ruim tien jaar geleden was het voor John Keunen oprichter en directeur van Groupcard al duidelijk. Hij is helemaal klaar met de hebzucht van de mens. Hij vindt dat we met z’n allen moeten bijdragen aan een betere buurt en daarom startte hij Groupcard.

Een recent initiatief van Groupcard en een mooi voorbeeld is De Gooische Pas: een lokaal platform dat de besteding van geld in eigen regio en de bijdrage aan lokale goede doelen moet bevorderen.

“Ik ben opgegroeid in een klein dorpje met één voetbalclub. Daar heb ik warme herinneringen aan en daar heb ik geleerd wat de waarde en kracht is van de lokale sociale verbinding. Ik heb vierenhalf jaar bij de grote multinational ING gewerkt. Daarna ook nog bij een ander bedrijf, maar wat daar met peperdure reclames op radio en televisie werd bereikt was echt dieptriest. Je bereikte een miljoenen publiek, maar je won bij wijze van spreken maar tien klanten.”

Zo werd het voor Keunen helder dat de effectiviteit van een boodschap op lokaal niveau veel groter is dan landelijk. Hij wilde een manier bedenken om nieuwe media in te zetten voor onder andere sport: een onderwerp wat hem aan het hart ligt.

John Keunen - Groupcard

“Ik heb mijn bedrijf Groupcard opgericht omdat ik veel waarde hecht aan de lokale samenleving. Ik begon met het lanceren van loyaliteitssystemen, een manier om punten te kunnen sparen voor verenigingen. Dit werd onder andere in Breda en Arnhem gebruikt. De Gooische Pas is hier een uitvloeisel van. Het is een pas die door iedereen in het Gooi kan worden gebruikt als betaalmiddel waar je geld op kan storten. Hiermee kan je vervolgens bij bijna elk type ondernemer in de regio betalen, zoals supermarkten, kledingwinkels, horeca, detailhandel, diensten, noem maar op. Voor elke besteding die via de pas wordt gedaan krijgt de consument iets terug. Een klant kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te sparen voor een korting voor zichzelf. Een deel van het aankoopbedrag wordt gegeven aan een lokaal goed doel.

"Zo kunnen we met elkaar maatschappelijk belangrijke zaken op lokaal niveau financieren, waardoor er voor iedereen een win-win-winsituatie ontstaat."

John Keunen - Groupcard

Het idee achter de pas is dat er extra inkomsten worden gegenereerd, waardoor het bedrijfsleven gemakkelijker een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Doordat de pas alleen in het Gooi kan worden gebruikt, vloeit het geld niet weg naar andere gemeenten en profiteert de lokale ondernemer er dus van. Om dit te realiseren maken Groupcard en de ondernemer onderlinge afspraken. Zij moeten laten zien hoe zij klanten willen trekken en hoe zij deze vervolgens aan de winkel kunnen binden. De ondernemer staat vervolgens een deel van de extra omzet die zij verdient af. Groupcard of in praktijk de Stichting De Gooische Pas doneert dit geld middels Stichting Derde Gelden aan maatschappelijke initiatieven die lokale voorzieningen verbeteren.

“Ik wil een significante bijdrage leveren aan het voor elkaar krijgen van lokale doelen met een maatschappelijke relevantie. We vinden het namelijk belangrijk dat het gebeurt, maar kijken vaak naar de overheid om dit te realiseren.”

Toen er meer dan zeventig bedrijven enthousiast waren, werd de Gooische Pas gelanceerd.

“Ik wil een significante bijdrage leveren aan het voor elkaar krijgen van lokale doelen met een maatschappelijke relevantie.”

“Het plan voor een soortgelijke pas lag al jaren bij de gemeente Hilversum op tafel, maar zij wilde deze alleen beschikbaar maken voor mensen met een laag inkomen. Er is hierover in het verleden al veel gedoe geweest, dus besloot ik uiteindelijk maar de gok te wagen en het plan op eigen initiatief uit te voeren.”

De Gooische Pas is een van de vele initiatieven die Groupcard rijk is en een mooi voorbeeldproject waarbij er meer omzet wordt gerealiseerd voor lokale ondernemers, meer inkomen is voor lokale goede doelen en er meer lokale verbinding ontstaat.

“Zo creëren we met Groupcard een win-win-winsituatie voor gemeente, inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijk doelen.”

 Einde interview

 

John wordt regelmatig gevraagd zijn verhaal te komen vertellen of een interactieve sessie te hebben. Wil je ook een keer van gedachte wisselen met John, laat het hem weten.

John Keunen - Groupcard

John Keunen

Directeur Groupcard bv.

Als gemeente of andere organisatie in contact komen met Groupcard bv?

Mail naar : [email protected]
Telefoon : 088 – 538 70 88
of: 06 – 538 70 198.