NoordwijkPas succes story
de pas die zoveel kan!

In de gemeente Noordwijk kunnen mantelzorgers, minima en inwoners die wel een extraatje voor hun welzijn kunnen gebruiken, met de NoordwijkPas van flinke voordelen bij lokale ondernemers profiteren. Tevens kunnen zij met de pas meedoen aan sociale en culturele activiteiten en/of ontlast worden. De pas is een enorm succes en zowel de inwoners, minima als mantelzorgers zijn er heel blij mee. De stap om de Noordwijkpas in te zetten als lokale cadeaukaart en instrument om toeristen te binden lijkt een logische zet om alle inwoners blijvend te laten genieten van de voordelen en nog meer omzet bij de lokale ondernemers terecht te laten komen.

Het probleem achter de NoordwijkPas

Het valt niet altijd mee voor mantelzorgers om intensieve zorg te bieden aan hun naasten of voor minima om een kleine portemonnee te hebben, terwijl je witgoed apparatuur nodig hebt, zoals een computer of wasmachine. Ook zijn er veel mensen die tijdelijk iets minder veerkrachtig of sterk zijn door bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of de corona pandemie. Om deze mensen een hart onder de riem te steken heeft de gemeente Noordwijk haar eigen NoordwijkPas. Hoe is deze pas tot stand gekomen?

 

Arjan Kersten, een beleidsmedewerker uit Noordwijk kwam John Keunen, directeur van Groupcard, een keer tegen op een seminar van mantelzorg in Nederland. Sinds 2015 moeten gemeenten zelf een invulling aan de waardering naar mantelzorgers. De gemeente en John zijn samen ze op zoek gegaan naar een passende oplossing, waarbij ze op het idee kwamen van een lokale Mantelzorgpas. Inmiddels is deze pas vervangen door de NoordwijkPas, die ook voor de minima en als extraatje voor het welzijn van inwoners geschikt is.

Cadeaukaart besparing voor minima Den Haag

In Nederland zorgen ruim 4 miljoen mensen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste uit hun omgeving. Mantelzorgers zetten zich intensief in om anderen zo goed mogelijk te helpen, zonder er iets terug voor te krijgen. Zij kunnen daarom zeker wel waardering voor hun zorg en een zorgpauze (respijtzorg) van hun werk gebruiken. Met de NoordwijkPas kan dit mogelijk gemaakt worden.

Bij minima is vaak het probleem dat zij iets noodzakelijks nodig hebben, maar daar niet het geld voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die kapot gaat of de laptop die het ineens begeeft of geld dat ze nodig hebben voor de sportvereniging, het schoolreisje of verjaardagscadeau van hun kind. De minima heeft hoge maandelijkse kosten, zoals energiekosten, die ze bijna of niet kunnen betalen. Daardoor blijft er nauwelijks tot geen budget over voor een leuke activiteit of iets noodzakelijks dat zij nodig hebben.

Noordwijk biedt daarom speciale regelingen voor mensen met een laag inkomen. Met de NoordwijkPas ondersteunt zij financieel de inwoners, zowel jong als oud, die het niet zo breed hebben en stimuleren zij hen om deel te nemen aan sportieve, culturele en andere maatschappelijke activiteiten. Denk hierbij aan een muziek- of sportles, theaterbezoek, excursie of evenement. Hierdoor wordt het risico op sociale uitsluiting verminderd.

Verder kunnen inwoners van Noordwijk die tijdelijk minder sterk en veerkrachtig zijn, een extraatje voor hun welzijn van de gemeente krijgen. Hiermee kunnen zij flinke korting krijgen op activiteiten, waarmee ze het welzijn en de veerkracht versterken of terugvinden. Dit zijn activiteiten als Mindfulness, Running Therapie of een cursus Vrienden maken. Door het volgen van deze cursussen, therapieën en trainingen wordt de stress bij inwoners verminderd, leren ze doelen te stellen, de mooie kant van het leven te zien en hun netwerk van vrienden uit te breiden. 

Omdat de NoordwijkPas nog geen cadeaukaart is, is dit één van de mogelijkheden voor in de toekomst.

Wat maakt deze pas zo succesvol?

De NoordwijkPas is een enorm succes geworden. De pas biedt diverse regelingen voor alle inwoners, namelijk mantelzorgwaardering, een extraatje voor het welzijn en financiële hulp en spoedig ook als generieke lokale cadeaukaart. Eerst was er een losse Mantelzorgpas, maar omdat het meer biedt dan alleen mantelzorgwaardering is deze per 1 november 2021 vervangen door de NoordwijkPas. Bij de mantelzorgwaardering wordt er een bepaald tegoed op de pas gezet, waarmee de mantelzorgers het hele jaar door lokaal kunnen winkelen met korting. De gemeente kan de waardering verlengen, maar de mantelzorgers kunnen het saldo ook altijd zelf opwaarderen om blijvend te genieten van kortingen. Hierdoor kunnen zij er heerlijk even tussenuit, hebben ze afleiding en worden ze ontlast van de zorg die zij bieden.

De minima, mantelzorgers en inwoners van Noordwijk zijn zeer enthousiast. Er kunnen immers verschillende vergoedingsregelingen op één pas! De gemeente is er erg content mee, omdat het veel administratieve rompslomp scheelt. Bovendien kan dezelfde pas ingezet worden als cadeaukaart, tegoedbon of voucher. Arjan Kersten, beleidsmedewerker van gemeente Noordwijk en mede-initiatiefnemer van de NoordwijkPas vertelt: ‘’De waardering en de reacties die we terugkrijgen van onze cliënten zijn zó mooi. Dat motiveert ons om hiermee door te gaan. En het bevestigt ons vermoeden dat we écht een goed product in handen hebben.’’

Verder creëert de NoordwijkPas een win-win-win-situatie, voor zowel de lokale ondernemer, gemeente als consument. De pas wordt besteed bij een lokale ondernemer, vervolgens wordt er een bepaald bedrag afgedragen aan een lokaal goed doel en profiteert de ondernemer van meer omzet. De consument geniet van de korting en het geld blijft binnen de gemeente. Bovendien gaat er een deel van het bedrag ook nog eens naar lokale goede doelen, waardoor er meer lokale verbinding ontstaat tussen de ondernemers en maatschappelijke doelen.

Lokaal extra omzet met de cadeaukaart

Gemeente Noordwijk maakt al wel 6 jaar gebruik van de diensten van Groupcard, waarbij ze het Groupcard Platform gebruiken voor mantelzorgwaardering en zorgpauze voor de mantelzorgers. De zorgpauze betekent dat je de mantelzorger de mantelzorg tijdelijk uit handen neemt. Dit wordt geregeld via een tegoed in uren op je NoordwijkPas, waarmee je tijdelijke zorg kunt inkopen en zo een zorgpauze kunt inlassen. Door het gebruik van het platform gaat er op jaarbasis nu wel zo’n € 400.000,- extra omzet naar de lokale middenstand, zoals de boekenwinkel, slager, bakker, kledingwinkel en bloemenwinkel. Dit is een enorm bedrag en neemt alleen maar toe!

Koelkast minima via duurzame cadeaukaart

Verder gaat er een deel van het bedrag naar een lokaal maatschappelijk goed doel. Denk aan het steunen van kinderen in de buurt die het moeilijk hebben omdat er thuis veel problemen zijn. Met het geld kan er zo een veilige en stabiele plek en de juiste hulp en steun aangeboden worden. Een ander doel kan zijn het steunen van ouderen in een lokaal tehuis om eenzaamheid te voorkomen. Doordat de NoordwijkPas lokaal zoveel extra omzet oplevert, worden met een klein deel van de opbrengst veel lokale goede doelen in Noordwijk gesteund. Hierdoor kunnen prachtige dromen en wensen waargemaakt worden.

 

De NoordwijkPas heeft al tot veel positieve resultaten geleid. Zo is de afgelopen jaren inclusief de gemeentelijk voorzieningen al voor ruim € 700.000 opgewaardeerd op de lokale cadeaukaart. In totaal zijn er in Noordwijk al 33.774 transacties geweest. Dat betekent 33.774 aankopen bij lokale ondernemers, hoe mooi! De NoordwijkPas is daarom een groot succes en dat is iets waar Groupcard en de gemeente Noordwijk heel trots op mogen zijn!

Interesse als gemeente? Lees hier meer over subsidies en regelingen of neem contact op met John Keunen!

John Keunen - Groupcard

John Keunen

Directeur GROUPCARD bv.

Als gemeente of andere organisatie in contact komen met GROUPCARD bv?

Mail naar : [email protected]
Telefoon : 088 – 538 70 88
of: 06 – 538 70 198.

Aanvragen kennissessie

Wat fijn dat je je inschrijft voor een kennissessie. Ik zie je graag binnenkort.

Met dank en een vriendelijke groet,

John Keunen

John Keunen - Groupcard