Dag van de Mantelzorg: zorgen voor mantelzorgers

10 november is de Dag van de Mantelzorg. De dag waarop we onze waardering tonen voor de vijf miljoen onzichtbare helden van Nederland. Die waardering is meer dan verdiend.

wheelchair-1629490_1920

Mantelzorg in beeld

“Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde en daarom moeten zij worden ondersteund”, zei de Koning op Prinsjesdag nog. Die ondersteuning is van groot belang. Mantelzorgers zijn niet alleen onmisbaar voor hun hulpbehoevende naasten, maar ook de maatschappelijke waarde van mantelzorg is enorm.

 

Het Sociaal Cultureel Planbureau omschrijft mantelzorg als alle hulp die mensen verlenen aan iemand met gezondheidsproblemen in hun netwerk en die niet wordt gegeven in het kader van een beroep. Het kan gaan om een gezins- of familielid, een vriend of een buur en betreft alle hulp die verdergaat dan de gebruikelijke steun aan elkaar.

 

  • In totaal zijn er ongeveer vijf miljoen mantelzorgers in Nederland.
  • Dat is één op de drie inwoners.
  • Hun mantelzorguren komen overeen met maar liefst 850.000 fulltime banen.
  • Vijf op de zes mantelzorgers tussen 18 en 65 jaar combineren zorgtaken met betaald werk.
  • En bijna één op de tien mantelzorgers voelt zich zwaar belast.

 

De overbelasting is zorgelijk. Door vergrijzing en tekort aan zorgpersoneel gaat de vraag naar mantelzorg de komende jaren alleen maar toenemen. En daarmee ook de druk op mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering helpt

Het is belangrijk om niet te vergeten hoe bijzonder mantelzorg is, ook al zien mantelzorgers het zelf als vanzelfsprekend. Erkenning en waardering helpen mantelzorgers bij het volhouden van hun taken. Daarom zetten we hen op de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje. Veel gemeenten kiezen ervoor om rond deze tijd ook de mantelzorgwaardering of het mantelzorgcompliment uit te reiken, om hun waardering voor de inzet van mantelzorgers te laten blijken.

 

Bovendien is inschrijving voor de mantelzorgwaardering een goed middel om de mantelzorgers in jouw gemeente in kaart te brengen, zodat je hen, bijvoorbeeld samen met een lokale mantelzorgorganisatie, beter kunt informeren over andere ondersteuningsmaatregelen om overbelasting te voorkomen.

 

Sinds 2015 bepalen gemeenten zelf het budget en de invulling van de mantelzorgwaardering, zoals een attentie, een waardebon of een bijeenkomst of activiteit voor mantelzorgers. Een vrij te besteden geldbedrag heeft echter de voorkeur, zo blijkt uit een enquête van MantelzorgNL. 48% van de mantelzorgers geeft aan het liefst geld te ontvangen, gevolgd door 20% die de voorkeur geeft aan een waardebon of spaarpas.

Cadeaukaart voor mantelzorgwaardering

Groupcard helpt gemeenten invulling te geven aan de mantelzorgwaardering, op een leuke en lokale manier die aansluit bij de wensen en behoeften van mantelzorgers. Met een geldbedrag op de lokale cadeaukaart of stadspas krijgen mantelzorgers alle vrijheid om iets te doen of te kopen. Er is een ruime keuze aan bestedingsmogelijkheden, allemaal in de buurt, wat het voor de mantelzorger makkelijker maakt om gebruik te maken van de waardering. Met alle zorgtaken, vaak naast een eigen gezin en baan, hebben mantelzorgers niet altijd tijd om georganiseerde activiteiten of uitjes in het kader van de mantelzorgwaardering bij te wonen.

 

Door gebruik te maken van het bestaande lokale passysteem, is de uitvoering voor de gemeente heel eenvoudig. Tegelijkertijd blijft het geld dat wordt ingezet voor de mantelzorgwaardering hiermee lokaal rondgaan en stimuleer je de lokale economie.

Afbeelding van mantelzorg cadeaukaart

Mantelzorg Cadeaukaart

Voor gemeenten die nog geen lokale cadeaukaart of stadspas hebben, biedt Groupcard de Mantelzorg Cadeaukaart. Hiermee kiest de mantelzorger zelf een cadeau, belevenis, uitje of goed doel in een speciale webshop. Dankzij de stijlvolle envelop of giftbox is de cadeaukaart een mooi bedankje om persoonlijk te overhandigen tijdens bijvoorbeeld een bijeenkomst voor mantelzorgers.