Deventer al 5½ jaar succesvol in lokaal geld lokaal houden en mantelzorgers waarderen

Al ruim 5 jaar creëert dé Deventer Doet pas een succesvolle win-win-winsituatie, maar wat maakt dé Deventer Doet pas nou eigenlijk tot zo’n succes?

DOlde-Bakkerieje-Brocante-Deventer-scaled-e1623668691729-2048x1387

Het hele jaar door zetten mantelzorgers zich voor de volle 100% in voor een ander. Ze zijn hierdoor een belangrijk onderdeel van de samenleving. Het verzorgen van iemand anders komt vaak plotseling en neemt veel tijd uit het leven van de mantelzorger. Met het grote verschil dat een mantelzorger maakt in het leven van iemand anders, verdienen zij ook de waardering voor hun onverstoorbare inzet. Zo dacht de gemeente Deventer er samen met Groupcard ook over en daarom heeft de gemeente Deventer eind 2015 in samenwerking met Groupcard de Mantelzorgpas in Deventer gelanceerd.

 

Sinds 2015 kunnen mantelzorgers uit de Hanzestad de mantelzorgwaardering aanvragen op de bijbehorende website. Met deze aanvraag maken mantelzorgers zichzelf bekend bij de gemeente en het Steunpunt Mantelzorg. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt de mantelzorger de pas toegestuurd met daarop de mantelzorgwaardering ter waarde van € 50.  Met de pas ontvangen zij korting bij alle ondernemers die aangesloten zijn. Daardoor is de waarde van de kaart in werkelijkheid veel hoger dan de 50 euro die de gemeente erop zet.

 

Sinds 2020 is de Mantelzorgpas in Deventer omgetoverd tot dé Deventer Doet pas. Hiermee zet Groupcard in op een bredere samenwerking en meer mogelijkheden dan alleen de mantelzorgvoorziening. Het goede en interessante van dé Deventer Doet pas is dat deze pas alle inwoners van Deventer goed doet. In samenwerking met MKB Deventer is een groot netwerk van lokale ondernemers betrokken. Zij geven korting aan inwoners en bezoekers van Deventer met dé Deventer Doet pas. Naast dat mantelzorgers hun mantelzorgwaardering op de pas ontvangen, zullen ook vrijwilligers in Deventer in het vervolg hun complimentje op dé Deventer Doet pas ontvangen.

 

Tegenwoordig wordt er steeds meer geld besteed in winkels en webshops buiten de lokale gemeente. Dat betekent normaliter dat veel lokale ondernemers de deuren moeten sluiten. Via dé Deventer Doet pas blijft lokaal geld lokaal. Met het lokaal besteden van alleen al de mantelzorgwaardering, is in 5,5 jaar ruim 2,3 miljoen euro behouden gebleven binnen de gemeentegrenzen.

 

Het concept van meer mogelijkheden op één kaart maakt een wezenlijk verschil in het leven van mantelzorgers, lokale ondernemers en in de nabije toekomst ook voor de overige mensen in Deventer. Een echte win-win-winsituatie dus!