Ondernemers superblij met cadeaukaart Barneveld

De Barneveldse cadeaukaart is een zeer succesvolle pas die de Barneveldse economie een enorme boost geeft. In een jaar tijd is er voor bijna een half miljoen euro aan Barneveldse cadeaukaarten verkocht. De Barneveldse kaart is een unieke samenwerking tussen de gemeente, de winkeliersverenigingen, het welzijn van Barneveld en Groupcard. In december 2020 is de cadeaukaart voor het eerst op de markt verschenen. Al vrij snel was er een groot aantal aan lokale deelnemende ondernemers die meer omzet wel zagen zitten. De cadeaukaart is al meerdere keren positief in het nieuws verschenen. Ondernemers en winkeliers zijn razend enthousiast over de cadeaukaart.

Een bruisende winkelstraat zonder leegstand

De gemeente Barneveld wilde een oplossing bieden tegen de leegstand in de winkelstraten. Doordat inwoners steeds vaker bij de grote e-tailers bestellen, vliegt er jaarlijks zo’n 4,5 à 5 miljoen euro de regio Barneveld uit en dat wil de gemeente natuurlijk voorkomen. Als de winkeliers langere tijd onvoldoende omzet maken is er namelijk een gerede kans dat ze het op termijn niet redden met leegstand en onaantrekkelijke winkelstraten als gevolg. Dit moest anders! Vanuit de behoefte om de lokale economie een boost te geven en lokale ondernemers te ondersteunen is de gemeente Barneveld een onderzoek gestart. John Keunen werd daarbij als deskundige gevraagd om mee te denken over mogelijk oplossingen.

Zeker tijdens de lockdown hadden de lokale ondernemers het erg zwaar. Er waren beperkingen, zoals een maximaal aantal mensen in de winkel. De grote, online ondernemers doen het goed, daar kunnen de lokale ondernemers moeilijk tegenop. Klanten slaan de kleine lokale ondernemers daarmee over. De wethouders en John Keunen kwamen daarom gezamenlijk op het idee van een lokale cadeaukaart voor de gemeente Barneveld. Gemeenten en ondernemersfondsen vinden het belangrijk dat er mogelijkheden zijn om lokale winkeliers in deze tijd een duwtje in de rug te geven. Daarbij is het van belang dat er loyaliteit van klanten bij de ondernemers gecreëerd wordt. Ook dit is mogelijk door het gebruik van de Barneveldse cadeaukaart. 

De cadeaukaart van Barneveld doet erg goed zijn werk. Er zijn nu weer meer bruisende winkelstraten en vollere horecazaken binnen de gemeente. Het grote voordeel van de lokale cadeaukaart is namelijk dat de inwoners meer bij de lokale ondernemer gaan en blijven kopen, ze worden loyaal. Daarnaast kan de cadeaupas ook voor diverse activiteiten gebruikt worden, zoals een sport- of muziekles, attractie of excursie. Een deel van het bedrag kan gespaard worden voor een lokaal goed doel, zoals de plaatselijke sportvereniging. De consument profiteert van prachtige, flinke kortingen. Met dit al is er sprake van een win-win-win-situatie voor zowel de gemeente, ondernemer als inwoner.

Wat maakt de Barneveld cadeaukaart zo’n succes?

Cadeaukaart Barneveld besteden

De Barneveldse cadeaukaart is een enorm succes, omdat het in korte tijd een extra boost geeft aan de Barneveldse economie. In tegenstelling tot de landelijke cadeaukaarten blijft met de lokale kaart het geld binnen de gemeente en blijft dit binnen deze gemeente rondgaan. De pas is voor iedereen geschikt om het als cadeau te geven of te krijgen, maar ook voor het door de gemeente waarderen van de minima, mantelzorgers en vrijwilligers. Zelfs het bij de inwoners brengen van subsidiegelden voor energie bezuinigende maatregelen kan de pas worden ingezet. Sinds het einde van 2021 gaat dus ook de mantelzorgwaardering via de Cadeaukaart Barneveld. De gemeente geeft dan een geldbedrag aan de mantelzorgers, die zij lokaal kunnen besteden bij ruim 128 ondernemingen op dit moment. ”De cadeaukaart is het leukste lokale cadeau om te geven en te ontvangen” geeft wethouder Didi Dorrestijn-Taal aan.

De mantelzorgers voelen zich dankzij de cadeaupas enorm gewaardeerd voor de intensieve zorg die zij bieden aan mensen in hun sociale omgeving en kunnen daarnaast gebruik maken van een zorgpauze. Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers, die zich zo goed mogelijk voor anderen inzetten zonder er iets voor terug te krijgen. Daarnaast zijn de minima ook zeer blij dat zij financieel gesteund worden om bijvoorbeeld gratis of tegen zeer gereduceerd tarief deel te nemen aan sportieve, culturele en andere maatschappelijke activiteiten of om iets noodzakelijks aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een fiets voor hun kind of vervanging van de wasmachine die kapot is gegaan.

Resultaten boven verwachting

De Barneveldse cadeaukaart heeft tot een enorm goed en positief resultaat geleid. Zo waren er binnen 3 weken, nadat de kaart uitkwam, wel ruim 100 deelnemende lokale partners. Op basis van de aankopen door consumenten, bedrijven, de gemeente en het welzijn van Barneveld is er in het eerste jaar al bijna een half miljoen euro omzet behouden voor de lokale ondernemers. In de eerste maanden van 2022 is het aantal ondernemers alweer met 28 toegenomen en er zijn op dit moment nog steeds nieuwe ondernemers die zich aansluiten. Daardoor krijgen de inwoners van Barneveld met een cadeaukaart binnenkort een nog ruimere keuze uit winkels, horeca en andere bedrijven.

Inmiddels is er al wel € 514.640,51 aan Barneveldse kaarten verkocht. Met deze pas zijn er al wel 8.805 transacties gedaan met een gemiddeld bedrag van 27,36 euro per transactie. In het eerste jaar waren er ruim 6.250 kaarten verkocht, wat neerkomt op 120 passen per week. Nu is dit inmiddels al verdubbeld naar 11.766 cadeaukaarten. En dit aantal kaarten staat los van de cadeaukaarten die door de gemeente toegekend zijn aan de mantelzorgers, hoe gaaf! Bij de mantelzorgwaardering alleen al waren er in Barneveld 2.166 toekenningen van deze cadeaubonnen, waarbij er primair 100 euro per kaart besteed werd.

Simone Giele, namens de BMV betrokken bij de cadeaukaart, zegt: “De inwoners van de gemeente Barneveld omarmden de kaart. Niemand van ons kon vermoeden dat we nu bijna voor een half miljoen zouden hebben verkocht.” Voorzitter Bos roept alle inwoners van Barneveld, die de lokale cadeaukaart hebben gekocht of gekregen, op om deze op korte termijn te verzilveren bij een lokale ondernemer. Hij geeft aan dat ondernemers het geld nu heel goed kunnen gebruiken. 

Infographic cadeaukaart Barneveld

Toekomstplannen voor de lokale cadeaukaart

Doordat de cadeaukaart zo goed loopt heeft de gemeente Barneveld samen met Ondernemersvereniging Voorthuizen en de Barneveldse Middenstandsvereniging besloten om een stichting op te zetten, zodat de mogelijkheden en het succes van de cadeaukaart verder uitgebouwd kunnen worden. Bos, tijdelijk voorzitter van de nieuwe stichting en betrokken bij het initiatief, vertelt: “We willen de basis verder versterken, door nog meer ondernemers te betrekken bij de cadeaukaart. Want hoe meer inleverpunten er zijn, hoe aantrekkelijker het wordt om de kaart cadeau te geven.”

Daarnaast heeft de stichting als doel om verder te werken aan de bekendheid van de pas bij de inwoners en lokale bedrijven. Ze gaan verder bouwen waar de initiatiefnemers gebleven zijn. Hierdoor zullen er nog meer lokale ondernemers aan de cadeaukaart gaan deelnemen en worden inwoners meer gestimuleerd om de cadeaukaart ook daadwerkelijk te gebruiken. De gemeente heeft namelijk het liefst dat het geld ook echt op korte termijn besteed wordt en niet op de pas blijft staan. Zo behouden of vergroten de lokale ondernemers hun omzet en blijven zij overeind. De cadeaukaart van Barneveld is daarom iets waar de hele gemeente, maar ook Groupcard, heel tevreden over mag zijn!

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met John Keunen of lees hier meer over het succes van de Barneveldse cadeaukaart.

John Keunen - Groupcard

John Keunen

Directeur GROUPCARD bv.

Als gemeente of andere organisatie in contact komen met GROUPCARD bv?

Mail naar : [email protected]
Telefoon : 088 – 538 70 88
of: 06 – 538 70 198.

Aanvragen kennissessie

Wat fijn dat je je inschrijft voor een kennissessie. Ik zie je graag binnenkort.

Met dank en een vriendelijke groet,

John Keunen

John Keunen - Groupcard