Lokale cadeaukaarten illustratie
Blog

Zo houd je bestedingen lokaal met de lokale cadeaukaart

De cadeaukaart is en blijft een ontzettend populair cadeau voor verjaardagen, kerst of andere memorabele momenten. Uit onderzoek van GfK Nederland blijkt dat de helft van de consumenten hoopt op een cadeaubon onder de kerstboom. En op de werkvloer geldt hetzelfde: 52% van alle werknemers krijgt het liefst een cadeaukaart als eindejaarsgeschenk. Ontvangers kiezen graag zelf hun cadeau uit en een bon is toch altijd leuker om te geven dan contant geld.

Dit populaire cadeau vormt dus een belangrijke omzetkans. We geven in Nederland per jaar zo’n € 1,5 miljard uit aan (digitale) cadeaukaarten. En dat wordt naar verwachting alleen maar meer. De marktrapportage van BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland laat zien dat er in 2021 23,8% meer cadeaukaarten zijn verkocht én dat de gemiddelde waarde met 15,5% is gestegen. Hoe zorg je ervoor dat die omzet in de lokale economie terechtkomt?

Koop lokaal en houd geld in de gemeente

Lokaal is waar we wonen, werken, ons ontspannen en andere mensen ontmoeten. Maar lokaal is niet altijd waar we ons geld uitgeven. Het aantal webwinkels blijft groeien en het wordt steeds makkelijker om online aankopen te doen. Ook cadeaubonnen kopen en besteden we veel online, voornamelijk bij de grote retailers en (inter)nationale webshops. Zo vliegt geld de regio uit, tot wel tientallen miljoenen euro’s per gemeente. Lokale ondernemers kunnen niet profiteren van die omzet. Dat is zonde, niet alleen voor de individuele ondernemers maar voor iedereen in de regio.

Omzetboost lokaal verbetert de leefbaarheid

De Retailagenda heeft consumenten gevraagd naar de belangrijkste kenmerken van een leefbare stads- of dorpskern. In de top 10 staan onder andere: gezelligheid, veiligheid, horeca en winkels. Wanneer te veel lokale bestedingen wegvloeien, verdwijnen lokale ondernemers uit het straatbeeld. Dat heeft een negatieve impact op de leefbaarheid.

Waarom zijn lokale ondernemers belangrijk voor de lokale leefbaarheid?

 1. Boost voor de lokale economie: lokale ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en genereren inkomsten voor inwoners. Dit bevordert de economische groei van de regio.
 2. Gevarieerde voorzieningen: er zijn verschillende plekken waar inwoners terechtkunnen voor gezelligheid, ontmoetingen en ervaringen.
 3. Uniek aanbod en persoonlijke aandacht: lokale ondernemers staan altijd klaar met een warm welkom, goede service en mooie lokale producten. Daarmee dragen ze bij aan de identiteit van de regio en vergroten ze de betrokkenheid van inwoners.
 4. Verhoogde lokale veiligheid: leegstand van panden gaat vaak samen met verwaarlozing en een hoger risico op criminaliteit. Ingegooide of dichtgetimmerde ramen, graffiti, overwoekerend onkruid, enzovoort hebben een negatieve impact op de leefomgeving.
 5. Maatschappelijke bijdrage: lokale ondernemers bieden jongeren een plek om zich te ontwikkelen via snuffel-, meeloop- en afstudeerstages, een bijbaantje of hun eerste baan. Ook steunen ze lokale evenementen en sponsoren ze sportclubs en verenigingen in de buurt.

Het verdwijnen van lokale ondernemers treft uiteindelijk dus iedereen. Reden genoeg om de lokale economie te stimuleren.

Lokaal voor elkaar met een lokale cadeaukaart

Groupcard gelooft in de kracht van verbinding in de lokale gemeenschap. Door lokaal besteden leuker te maken, zorgen we dat er meer omzet bij lokale ondernemers terechtkomt, die op hun beurt weer makkelijker een bijdrage aan de lokale samenleving kunnen leveren. Dat is goed nieuws voor de lokale sportclubs en verenigingen en dus voor de inwoners die daar gebruik van maken. En zo is de cirkel rond.

Groupcard ontwikkelt lokale cadeaukaarten waarmee we gemeenten, ondernemers, inwoners, clubs en verenigingen met elkaar verbinden. De cadeaukaart is alleen te besteden bij aangesloten ondernemers in de betreffende regio. Zo halen we een stukje van de € 1,5 miljard omzet uit cadeaukaarten terug naar de lokale economie. Onze succesformule is gebaseerd op een veelzijdige aanpak waarbij we de kaart interessant maken voor zowel consumenten als ondernemers. We laten inwoners (meer) kennismaken met de voorzieningen in hun buurt en onderstrepen het belang van lokaal kopen.

Voor consumenten is de lokale cadeaukaart leuk om te geven en om te krijgen:

 • De cadeaukaart is net even unieker en persoonlijker dan een algemene landelijke cadeaukaart.
 • Met tientallen aangesloten winkels, restaurants en meer heeft de ontvanger voldoende keuzevrijheid.
 • Je steunt je favoriete ondernemers in de buurt.

Voor ondernemers verzorgen wij de technische implementatie en bieden we marketing en communicatie, om zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Zo houden we de drempel voor deelname laag.

Onze lokale cadeaukaart biedt veel voordelen voor ondernemers:

 • Het passysteem is veilig en gebruiksvriendelijk.
 • We bieden een soepele en snelle koppeling via het kassasysteem en de pinterminal of ons CityID-platform (web en app).
 • Marketingacties rondom de lokale cadeaukaart zorgen voor extra zichtbaarheid en kans op extra omzet.
 • Consumenten geven in de winkel doorgaans meer uit dan de waarde van de cadeaukaart.

Als verbindende factor hebben we al in diverse gemeenten succes weten te behalen met onze lokale cadeaukaarten. In november 2022 hebben we bijvoorbeeld het Amstelveens Cadeau gelanceerd in samenwerking met de Vereniging Amstelveense Detaillisten. Mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen is de kaart in een paar maanden tijd al een groot succes geworden. 79 ondernemers hebben zich aangesloten, er zijn 1870 transacties gedaan en er is al ruim € 90.000 in de omloop op het Amstelveens Cadeau. Een prachtig resultaat voor de lokale economie!

Amstelveens Cadeau lokale cadeaukaart

Passysteem met veel mogelijkheden voor lokale ondernemers

De lokale cadeaukaart als betaalmiddel is nog maar het begin. We bieden verschillende mogelijkheden om het passysteem uit te breiden en de lokale verbinding nog meer te versterken. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld spaarvoordeel, extra korting of andere cadeautjes aan de cadeaukaart koppelen. Klanten die de kaart gebruiken, kunnen sparen voor zichzelf of voor een goed doel. 

Met De GooischePas wordt bijvoorbeeld 2% van alle bestedingen automatisch gespaard voor een lokaal goed doel. Dat gespaarde bedrag wordt in de vorm van een tegoed op de lokale cadeaukaart uitgekeerd aan het goede doel. En ook gemeenten maken graag gebruik van de lokale cadeaukaart. De gemeente Deventer waardeert mantelzorgers bijvoorbeeld met een tegoed op Dé Deventer Doet Pas. Zo komt geld weer terecht bij de lokale ondernemers.

Lokale cadeaukaart besteden in online lokaal winkelcentrum

Het gemak van webwinkels is belangrijk voor consumenten. We zijn in de afgelopen jaren veel meer online gaan kopen en dat blijft hoogstwaarschijnlijk zo. Tegelijkertijd geven consumenten aan dat ze vaker lokaal willen kopen. Daar liggen mogelijkheden voor ondernemers. 

In een online lokaal winkelcentrum zoals het online warenhuis van Purmerend koppelen lokale ondernemers hun bestaande webshop om te profiteren van de extra online zichtbaarheid. En als ze nog geen eigen webshop hebben, kunnen ze die eenvoudig zelf maken om hun producten en diensten online aan te bieden. Klanten hoeven de deur niet uit om hun favoriete lokale producten te kopen. En natuurlijk kunnen ze ook afrekenen met de lokale cadeaukaart van Purmerend.

Ook een lokale omzetboost realiseren?

Een lokale cadeaukaart is dus goed voor de lokale economie en de leefbaarheid. Ontdek zelf snel hoeveel geld er uit jouw regio verdwijnt en neem vrijblijvend contact met ons op voor tips. We vertellen je graag wat er allemaal mogelijk is en helpen om een passende lokale oplossing te ontwikkelen.